keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Se ei ole vain kone!

Oletteko koskaan miettineet miksi jokin asia tuntuu paremmalta kuin joku toinen, joka oikeasti ainakin teoriassa ja mittausten valossa on parempi? Hyvänä esimerkkinä viimeaikojen urheiluautotestit, jossa Ferrari 458 on päihittänyt McLarenin uutukaisen, vaikka häviää sille lähes kaikissa mitatuissa arvoissa. Puolet autotoimittajista eivät itsekään ymmärrä miksi päätyivät moiseen ratkaisuun. Toinen puoli ymmärtää asian ytimen vähän paremmin. Itse olen pitkällisen pohdinnan jälkeen tullut siihen tulokseen, että kun asia tehdään oikealla intohimolla ja rakkaudella, siitä vaan tulee parempi kuin se kylmä insinööritaidon huipentuma. Tämä pätee myös kyseisessä vertailutestissä. Superautot on ehkä ääriesimerkki asiasta, mutta miettikää, mikä tekee Paganista ja Koenigseggista paremman kuin monen ns. "ison tehtaan" superautot. Se on se autoihin välittynyt intohimo ja tunne. Tuon tunteen puuttumisen takia moni oikeasti uskomaton auto jää niiden varjoon, tuon tunteen puuttumisen takia Corvette ja Nissan GT-R tulevat vain olemaan hienoja teknisiä luomuksia, ja tuon tunteen puuttumisen takia tällainen autohullu ei voi ajaa koskaan kovin kauaa tavallisella tehtaalta tulleella perusautolla.

Asian voi todistaa vaikka kahvinkeittimellä. Hieno, suuri kahvimasiina ei koskaan keitä sellaista espressoa, kuin manuaalisesti käytettävä, mahdollisimman mekaaninen ja vähän hidas, käsityötä vaativa kapistus. Kahvimasiinan keittämästä kahvista puuttuvat vivahteet, jota inhimillinen kosketus ja intohimo asiaan tuo.


En tarkoita, että kaikki isojen valmistajien laitteetkaan olisivat vialla intohimoa, mutta monesti ne ovat pienen porukan suunnittelemia, kuten esimerkiksi alkuperäinen VW Golf GTi ,taikka Mazda MX-5, jotka molemmat käynnistyivät pienien ryhmien innostuneista ajatuksista.

Näitä klassikkoja ei olisi ilman yksittäisien henkilöiden intohimoa autoihin.


Tämä sama intohimo saa minut jopa ymmärtämään tuunajia jollain tapaa (heitä jotka pyrkivät parantamaan kokonaisuutta, ei stereo & ulkonäkö-osastoa pelkästään), heillähän on pyrkimyksenään tehdä siitä tavallisesta kinneristä jotain parempaa, lisäämällä siihen itselleen tärkeitä asioita. Ne joilla sydän ja taito kohtaavat, saavat aikaan jotain käsittämättömän kaunista. 
Se ei ole vain kone, se on osa sitä ihmistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti