maanantai 3. lokakuuta 2011

Nokkela, nopea, näppärä, ja perinteinen? : VW Polo GTI DSG

Persoonallisien sporttien listalla ulkoiselta olemukseltaan ehkä tylsimpänä, tuli kokeiltua VW Polo GTI:tä DSG-vaihteistolla. VW Polo GTi on ulkoasultaan ja ensivaikutelmaltaan lähempänä alkuperäistä GTi-Golfia, kuin itse Golf Gti. Auto on nopeasti arvioituna lähellä Golf III:n mittoja, ja tyyli on sekoitus alkuperäistä GTi:tä ja tylsää tavis-poloa. Tulos on silti yllättävän onnistunut. Ajamani yksilö oli ruutukuvioiduilta penkeiltään keskivertoa pirtsakamman näköinen VW-konsernin tuote. En ole pitkään aikaan jaksanut kiinnostua mistään ko. konsernin tuotteesta, niiden ollessa hyvin tehtyjä, joskin mielikuvituksettomia, persoonattomia ja yllätyksettömiä. Varmasti ihan hyviä, mutta melkoisen värittömiä.

Polo on kuitenkin poikkeus. Autosta välittyi pirteä tunnelma, ja pieni turbomylly tuntui vastaavan iloisesti kaasuun, ja auto tuntuu muutenkin hauskalta käsiteltävältä. Sitä voi heittää mutkaan ja se vastaa hyvin ohjausliikkeisiin. Siinä ei ole oikeastaan mitään isompaa vikaa jos ei muotoilua lasketa tylsäksi. Paitsi DSG. Se on upea vaihteisto, vaihtaa nopeammin kuin ihminen, säästää kulutuksessa, mutta se vähentää ajokokemusta. Tämä ei ole järkeen ja tilastoihin perustuva juttu, vaan tunteeseen. DSG on vähän kuin hich tech - juoksumatto, voit seurata suoritustasi ja tehostaa sitä saaduilla tiedoilla, mutta se fiilis vaan ei ole sama kuin siinä, että juokset tuolla ulkona luonnon tuoksuessa nenääsi ja tuulen ja sateen haitatessa menoasi. Mielestäni kyse ei ole niistä voitetuista desilitroista kulutuksessa, taikka pärjätyistä kymmenyksistä vaan ajamisen mukaansatempaavuu-desta, siitä tunteesta, ja juuri siitä jää jotain puuttumaan.

Polo on toisaalta hyvä auto, mutta on turhauttavaa huomata, että nykytrendin mukaiset parannukset ovat tehneet siitä auton, joka vain hetkittäin muistuttaa siitä, että se olisi voinut myös olla todella hyvä. Autoa latistaa myöskin sen hinta, vajaat 30 000 € , kun maalikolle samannäköisen perus-polon saa halvimmillaan reilun 15 000 € hintaan.

Konttori kunnossa, retroraidat rokkaa, mutta golfpallopäisen kepin tilalla kummittelee ilonpilaaja...
(kuva lainattu osoitteesta : (http://www.gotbroken.com)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti